Vändåtta – den svenska kortspelsklassikern 

Vändåtta är en svensk klassiker och en favorit i kortspelsvärlden. Spelet har flera kusiner runtom i världen, bland dessa märks mau mau, switch och crazy eights. Framförallt har vändåtta likheter med lika välkända som tidlöst moderna UNO. Vändåtta är ofta ett bra val när det vankas familjespelkväll tack vare dess enkla men strategiska natur. En vanliga standard kortlek passar utmärkt för detta underhållande spel.

Spelets uppbyggnad och regler

Spelet är bäst för 3 till 5 spelare men kan anpassas för fler genom att addera en kortlek till. Spelet inleds med att varje spelare får sju kort och målet är att bli av med alla kort på handen. Ett kort från talongen, de kort som är kvar i leken efter att alla spelare fått sina kort, placeras uppvänt för att starta spelet.

Specialkort – åttor, ess och knekt

Spelarna turas om att matcha det uppvända kortet i färg eller valör. Åttor och ess är specialkort! En åtta tillåter spelaren att ändra färg, medan ett ess hoppar över nästa spelares tur. Knektar tvingar nästa spelare att dra två kort. Om en spelare inte kan matcha det uppvända kortet, måste hen dra kort från talongen.

Strategi och taktik

Charmen med vändåtta ligger för många i dess strategiska djup. Att spara specialkort för kritiska spelmoment, och hålla koll på vilka kort motståndarna samlar på sig båda är centrala aspekter av spelet och ökar förstås sannolikheten till vinst.

Så vinner man – glöm inte lappen

Spelet fortsätter tills någon spelare lyckas bli av med alla sina kort, men att gå ut på ett ess eller en åtta är inte tillåtet. Att först bli av med sina kort innebär vinst. Det är viktigt för spelaren att säga “lappen” när de har ett kort kvar och därmed kan gå ut i nästa omgång, annars riskerar de att dra straffkort.

Vändåtta är inte bara ett turspel. Nej, det kräver strategi och planering på hög nivå. Men, reglerna är enkla och det gör det lätt för nya spelare i alla åldrar att lära sig. Tillsammans med taktiska krumbukter och strategiskt tänkande är vändåtta därför en favorit i många spel- och korttokiga familjer.

Skriven av: Jimmy Svärdhagen

Tillbaka till bloggen