Chicago – en svensk klassiker

Chicago är inte bara en svårstavad stad, det är också namnet på ett kortspel som är en favorit bland kortentusiaster och alla som gillar att tänka taktiskt och är redo att testa sin förmåga att bluffa och satsa smart.

Så spelar du

Spelet börjar med att en dealer utses, vanligtvis genom att dra kort. Chciago spelas bäst med mellan 2–5 spelare och varje spelare får fem kort. Målet är att bygga den bästa möjliga pokerhanden. Under omgången kan spelarna byta ut sina kort upp till två eller tre gånger, beroende på vad man kommit överens om. Intressant nog avslöjar varje spelare inte exakt vilken hand de har, utan bara kvaliteten på den, till exempel ett par eller en stege.

Efter bytena kommer en spännande stickspelsrunda. Spelaren till vänster om dealern börjar och de andra måste följa färg om möjligt. Att vinna det sista sticket är avgörande, eftersom det ger poäng. Dessutom får spelaren med den bästa handen efter utspelet också poäng.

Dramatiken i “ta chicago”

Chicago-spelets kärna är att “ta chicago”, vilket innebär att vinna alla stick i en omgång. Detta djärva drag ger 15 poäng om det lyckas, misslyckas du blir det minus 15 poäng. Pulsen ökar när spelare nära att vinna spelet kan utropa “chicago” och därmed hindra en annan spelare från att göra detsamma.

Köpstopp och poängsystem

När en spelare når 41 poäng träder ett köpstopp i kraft, vilket innebär att spelaren inte längre får byta ut kort. Därför är det viktigt att försöka ta sin chicago innan denna gräns nås. Poäng ges för olika händelser och handkombinationer, från enkla par till den lika imponerande som ovanliga royal straight flush. En sådan ger förresten också direkt vinst i spelet.

 

Utspel – 2 poäng

Utspel på en tvåa – 5 poäng

Par – 1 poäng

Två par – 2 poäng

Triss – 3 poäng

Stege – 4 poäng

Färg – 5 poäng

Kåk – 6 poäng

Fyrtal – 8 poäng

Färgstege – 11 poäng

Royal Flush – 20 poäng

Royal Straight Flush – Spelaren vinner spelet

 

En favorit med både strategi och spänning

Chicago kräver förstås mer än bara tur och en bra kortlek. Varje omgång är unik och utmanar spelarna att anpassa sig till nya situationer. Är man skicklig strategiskt och har förmågan att läsa sina motståndare ligger man bra till att vinna. Att förstå när man ska satsa, när man ska bluffa och när man ska spela försiktigt är nyckeln till framgång. Spelet är en fin kombination mellan poker och traditionellt stickspel, vilket gör det till en favorit för många svenskar.

 

 

 

Skriven av: Jimmy Svärdhagen

Tillbaka till bloggen