Allt du behöver veta om plump

Populära plump är kortspelet där strategi blandas med tur, och en hel del skoj. Spelet spelas med en vanlig kortlek och man behöver vara minst 3 och max 8 spelare. Målet är att gissa rätt antal stick man kommer att ta varje omgång. Låter det enkelt? Tänk om!

Spelets gång
Blanda kortleken ordentligt. Antalet kort som delas ut varierar per omgång. I den första omgången delas ett kort ut till varje spelare, i den andra omgången två, och så vidare tills alla kort används.

Innan korten spelas ut gör varje spelare en “plump”, vilket är en gissning om hur många stick de tror att de kommer att vinna. Det här är kärnan i spelet, där strategi och inte så lite psykologi kommer in.

Spelet börjar med att spelaren till vänster om given lägger ut ett kort. De andra spelarna följer sedan i tur och ordning och måste lägga ett kort av samma färg om möjligt. Den som lägger det högsta kortet i den ledande färgen eller ett trumfkort (om trumf används) vinner sticket.

Om du gissar rätt antal stick, får du poäng motsvarande antalet stick plus tio. Fel gissning? Tyvärr, inga poäng för dig.

 

Strategier och tips från coachen

 • Var uppmärksam på vilka kort som spelats. Det hjälper dig att göra bättre gissningar.
 • Försök att komma ihåg vilka kort dina motståndare har spelat. Detta kan ge en indikation på deras framtida drag.
 • Bluffa ibland med din plump för att förvirra dina motståndare.
 • Vara försiktig med att “plumpa” för många stick i början. Det kan vara svårt att uppfylla.

 

Vanliga frågor

 • Kan jag ändra min plump? Nej, när du har sagt din plump är det fast.
 • Vad händer om alla inte kan följa färg? Om du inte kan följa färg, kan du spela vilket kort som helst.
 • Är det bättre att gissa högt eller lågt? Det beror på dina kort och din förmåga att förutse motståndarnas drag.

 

Våga variation med trumfkort
Plump kan också spelas i variant med trumfkort, även om det inte alltid är en del av de traditionella reglerna. Att införa trumfkort lägger till en strategisk dimension till spelet. Så här funkar det:

 • Slår alla andra kort
  Trumfkort är kort från en specifik färg som har valts att vara “trumf” för den aktuella omgången. Denna färg är starkare än de andra färgerna, vilket innebär att ett trumfkort slår alla andra kort i en annan färg.
 • Välj trumffärgen
  I vissa varianter väljs trumffärgen slumpmässigt i början av varje omgång, medan i andra kan den spelare som vinner ett visst stick välja trumffärgen för nästa omgång.
 • Spela trumfkortet
  En spelare kan välja att spela ett trumfkort under ett stick om hen inte kan följa den ledande färgen eller om de vill vinna sticken.
 • Strategi
  Användningen av trumfkort i plump kräver strategisk eftertanke. Du måste överväga när det är bäst att använda dina trumfkort för att maximera chansen att vinna de stick du har gissat att du ska vinna.
 • Mer oförutsägbart – och roligare
  När trumfkort introduceras i plump blir spelet mer oförutsägbart och spännande. Spelarna måste tänka på både den ledande färgen och möjligheten som trumfkort ger när de gör sina drag och gissningar.

 

Skriven av: Jimmy Svärdhagen

Tillbaka till bloggen